Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Kép:Salzkatze.jpg

A Geoffroy-macska vadonban töltött életéről keveset tudunk,mert ez a félénk állat ritkán hagyja el az erdőt.

 Táplálék és vadászat

A Geoffroy-macska éjszakánként puha léptekkel oson az aljnövényzetben,madarakat és kisemlősöket keresve zsákmányként.A Geoffroy-macslák meglepően jól úsznak,a víz közelében élők alkalomadtán még halat is fognak.A Geoffroy-macska hátulról,meglepetésszerűen csap le áldozatára.Könnyedén és biztosan mozog fákon is,ezért mindig előnyben van az ellenféllel szemben.A fák félhomályában foltos bunádja beleolvad a környezetbe.Ez a ragadozó minden olyan neszre felfigyel,amellyel lehetséges áldozata elárulja helyét.Az állat türelmesen vár és a megfelelő pillanatban csap le. Áldozatát a talajon ragadja meg,majd egyetlen harapással megöli és szőröstül-bőröstül felfalja.Táplálékát tépőfogaival darabolja fel és rágja meg.Azok a macskák,amelyek a Geoffroy-macskához hasonlóan éjszaka aktívak,többnyire pirkadatkor vagy alkonyatkor,félhomályban indulnak zsákmányszerzésre. A nagymacskákkal ellentétben,amelyek néha testtömegük egyharmadát kitevő zsákmányt is felfalnak és ezzel akár egy hétre is jóllaknak,a kisebb macskák étkezése kevésbé kiadós,ezért naponta egy-két alkalommal is kell zsákmányt szerezniük.

http://www.catchannel.com/images/wildcats/geoffroys_cat.jpg

 Fent:Éjszakánként puha léptekkel oson az aljnövényzetben.

Szaporodás

Ez a magányosan élő állat csak a párzás idejére keres párt.A nőstény sajátos szaggal jelzi párzási hajlandóságát.Először önfejűen reagál,s a párzás időpontját maga határozza meg.Később azután többnyire elűzi partnerét,hogy ne zaklassa őt tovább.Az alom egy-három kölyökből áll.Az ellés idejére a nőstény elhagyja a fák lombozatát,és a sziklás bozótosban készít magának fészket.A kölykök születésükkor még nem látnak és teljes mértébkben anyjuktól függenek.Az anya szoptatja,nyalogatja a kicsinyeket,és elszántan védelmezi őket.Kölykeit olykor a kifejlett hímek támadásaitól is meg kell védenie,nehogy azok felfalják a kicsiket.Miután a fiatal állatok szeme kinyílt,és biztosan állnak a lábukon,anyjuk megtanítja őket vadászni.Amikor a macskák néhány hónaposak lesznek, a család szétszóródik.

Balra:

A Geoffroy-macska e ritka,fekete vagy melanisztikus példánya foltos szülőktől származik.

 

Élőhely

Bár a Geoffroy-macskák erdei állatok,kerülik a dzsungel legsűrűbb részét és előnyben részesítik a magasan fekvő,száraz sziklás területeket,ahol a fák és a bokrok jó rejtekhelyet kínálnak.Megélnek 3300 méteres magasságban is,tehát élőhelyük magasabban van,mint a legtöbb dél-amerikai macskafajtáé.Ez az ügyes és fürge macskaféle a legtöbb időt a fákon tölti,ahová hegyes karmait használva mászik fel.A Geoffroy-macska hímje a többi macskaféléhez hasonlóan úgy jelöli meg területét,hogy vizeletével lepermetezi a fák törzsét és ágait,szagmirigyét pedig kedvenc vadászterületén található ágakhoz és gallyakhoz dörzsöli.

 

 

 

Gondolta volna?

-Ez a macska felfedezőjének,a természetkútató Geoffroy St. Hilaire-nek köszönheti tudományos nevét.

-A Geoffroy-macska és a házimacska keresztezéséből létrejött állatot "szafari macskának" nevezik.A hallei állatkert egyik Geoffroy-macskája az összes házimacskát megölte,amelyet párosodás céljából a ketrecébe tettek.

-Csupán 1983-ban 80 000 Geoffroy-macskát öltek meg pompás bundájukért.

-Egy átlagos bunda hosszúságú bunda elkészítéséhez kb.25 Geoffroy-macska prémjére van szükség.

Mivel prémje a szőrkereskedelemben nagyon kedvelt,a Geoffroy-macska állománya erősen fenyegetett.Az állat gyönyörű,sűrűn pettyezett bundája még keresetebb lett,amikor komolyabban kezdték tiltani a más foltos bundájú macskafélék vadászatát.

Kép:Oncifelis geoffroyi 2.jpeg
Balra:A Geoffroy-macska szeret a nappali órákban napozni.
Élettartam:11 év

 
 

 

Profilkép



Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2016 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 107175
Hónap: 778
Nap: 42