Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/Cheetah_in_Kenya.jpg”.

A gepárd a leggyorsabb szárazföldi emlős.Ha zsákmányállatot üldöz, 100km/h sebbeségre is fel tud gyorsulni. A vadászok fegyverei elől azonban így sem tud elmenekülni.

Táplálék és vadászat

 A gepárd patásokra-például kis antilopokra és gazellákra-, nyulakra, fiatal varacskos disznókra és madarakra vadászik. A legtöbb nagymacska lesben áll, úgy várja az előtte elvonuló zsákmányt, amit azután hirtelen ugrással leteper. A gepárdnak más vadásztechnikája van:amikor zsákmányt akar szerezni magának, először lopva megközelíti a nyájat.Azután a megfelelő pillanatban előbújik. Ettől a nyáj megriad és szerteszét szalad, a gepárd pedig kiszemel egy, a csapattól leszakadt állatot és üldözőbe veszi.Mivel jó vágtázó, általában még a magánál nagyobb állatokat is egy percen belül el tudja kapni.Ha ennél hosszabb ideig kell üldöznie zsákmányát, rendszerint feladja a küzdelmet.A gepárd főként nappal vadászik, amikor más ragadozók alszanak.Ezt a törékeny felépítésű macskafélét ugyanis a többi ragadozó könnyen megijeszti vagy elüldözi.A gepárdot még a keselyűk is el tudják űzni.

Lent: Ez a gepárd egy gazellát terít le.

http://rcs.fateback.com/gepard/eletmod/vadasz.jpg

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://rcs.fateback.com/gepard/kepek/kep/psz3.jpg”.

Fent: Vadászó gepárdok.

Szaporodás

A gepárdoknak nincs megszabott párzási idejük. Bármely évszakban születhetnek kölykeik.Párzás után a hím elhagyja a nőstényt, aki egyedül neveli fel kicsinyeit.A kölykök rejtett helyen jönnek a világra.Az első tizenegy napon vakok és gyámoltalanok.Amikor kinyílik a szemük, anyjuk néhány naponként új rejtekhelyre viszi őket.Később a kölykök már maguk is követik őt.A kölyköket körülbelül három hónapos korukban választja el az anyjuk, akit ezután minden vadászatra követnek, hogy megossza velük a zsákmányt.13-20 hónapos korukban elhagyják anyjukat, de még néhány hónapig együtt maradnak. Először a nőstények szélednek szét-mindegyikük új helyen keres magának vadászterületet.A hímek együtt maradnak, de ők is elhagyják szülőhelyüket.A fiatal gepárdok 2-3 évesen válnak ivaréretté.

Lent: A kölykök anyjuk közelében maradnak.Amikor az anya új rejtekhelyre költözik, kicsinyeit szájában tartva viszi át.

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://rcs.fateback.com/gepard/kepek/kep/i13.jpg”.

http://www.cites.hu/images/hatterkepek/cites_hatter_gepard.jpg

Életmód

A hím és a nőstény gepárd életmódja teljesen különböző.Kölykeiről a nőstény 20 hónapos korukig gondoskodik, egyébként magányosan él.A többi gepárddal nem agresszív, támadás helyett inkább enged.Nem védi revírjét sem, amely más nőstényekével átfedheti egymást.A hím ezzel szemben ritkán él egyedül.Két-három fős, kizárólag hímek alkotta csoportban él és vadászik.A csoport állhat egy alomban született testvérekből,akik egész életükre együtt maradnak.Minden hímcsapat féltve őrzi territóriumát,aminek határait vizelettel jelüli.Ha más hímek behatolnak egy ilyen csoport területére, a csoport megküzd velük, eközben néha meg is ölnek egy-egy betolakodót.A nőstény is bocsát ki szagokat, hogy párzási készségét mutassa.Miután a hím érzékeli a szagot, a pár meghatározott hangokat hallatva kezd kommunikálni egymással.

Lent: Egy nőstény kölykeivel árnyékot keres egy fa alatt.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/Maasai_Mara_Cheetah_2.jpg

Gondolta volna?

-A gepárdot az ember már időszámitásunk előtt 3000-ben is idomította vadászatra.

-Régebben Angliában kutyaversenyeken a gepárdokat agarakkal versenyeztették.

-A gepárd álló helyzetből körülbelül 3 másodperc alatt képes felgyorsulni legnagyobb sebességére.

A gepárdot a többi foltos nagymacskától hajlékony teste, kis feje és nagyon hosszú lába különbözteti meg.Ezek a tulajdoságai és erős tüdeje következtében a gepárd kiválóan tud sprintelni.

 Élettartam: vadon körülbelül 12 év, fogságban hosszabb

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://rcs.fateback.com/gepard/kepek/kep/psz2.jpg”.

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Január / 2018 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 118159
Hónap: 553
Nap: 20