Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hashártya gyulladás=FIP

 

 

 

Ha a macskánk levert, étvágytalan és aránytalanul nagyra kezd nőni a pocakja, akkor sajnos nagy a valószínűsége, hogy FIP-pel (fertőző hashártyagyulladással) fertőződött. Ennek eldöntéséhez laborvizsgálatra van szükség. Amennyiben bebizonyosodik, hogy klinikai tünetekben manifesztálódó fertőző hashártyagyulladásról van szó, akkor rögtön tisztázni kell a gazdival - bármennyire fájdalmas is -, hogy az állat menthetetlen, nem gyógyítható. Gyógykezeléssel csak rövid időre lehet az állat életét meghosszabbítani (antibiotikum, szteroid, folyadékpótlás).

Sajnos időnként szárnyra kapnak olyan pletykák, miszerint ez vagy az az állatorvos "eredményesen kezeli" a FIP-et, ez azonban nem igaz, csupán hiú reményeket kelt az állattartókban, és az eredmény mindig keserű csalódás.

Néhány tudnivaló a FIP-ről

A betegséget (corona-) vírus okozza. A fertőzött állatok nyálukkal és egyéb testváladékaikkal (székletükkel is) terjesztik a vírust. A fertőződés szájon keresztül és belélegzéssel is kialakulhat. Az utóbbi időben úgy tűnik, hogy a fertőzött állatok, állományok száma növekszik. A fertőzöttség felismerését nehezíti, hogy nem minden fertőzött állatban alakul ki a betegség, azaz sok macska tünetmentesen hordozza a vírust.

A betegség fellobbanását előidézheti az általános ellenálló-képesség gyengülése, egyéb betegségek kialakulása. Érdekes megfigyelés, hogy a FIP-es macskák nagy része egyúttal leukózissal (FLV) is fertőzött. Amennyiben a FIP tünetekben is megnyilvánul, bizonyosra vehető a beteg állat elpusztulása.

Muszáj védőoltással megelőzni

Manapság egyre szélesebb körben - elsősorban tenyészetekben - folyik mentesítés, illetve szűrés mind a FIP, mind az FLV tekintetében. Ennek megfelelően érdemes olyan tenyészetekből kismacskát vásárolni, ahol rendszeresen szűrik az állatokat. Sajnos még nem minden tenyészet szűrt, így az is előfordulhat, hogy már az alomból fertőzött kölyök kerül ki. Az anyai (maternális) immunitás következtében pedig a kölykök 8-9 hetes korig rendszerint nem betegednek meg, ennek elmúltával azonban kialakulhat a kór.

Ezért 9-10 hetes korban érdemes az állatnál elvégezni egy FIP-tesztet, mert ebben a korban már a vizsgálat eredményét nem befolyásolja a maternális immunitás, és pozitív teszt esetén bizonyossággal tudható, hogy az állat FIP-pel fertőzött.

Fertőzött és nem fertőzött állatok együtt tartása magában hordozza azt a veszélyt, hogy a fertőzés tovább terjed. Ezért ilyenkor mindig azt tanácsolom, hogy a többi cicát mielőbb teszteltessék le FIP-re (és FLV-re is), és mielőbb adassák be nekik a FIP-védőoltást.

Mit kérjünk az állatorvostól?

Létezik tehát FIP elleni védőoltás, és a járványhelyzetre tekintettel egyre inkább ajánlott e védőoltás beadatása a szokásos védőoltásokon felül. A FIP-es macskák túlnyomó része leukózissal is fertőzött, ezért ajánlott a FLV elleni oltás rendszeres beadatása is. Az alapimmunizálás során az említett oltásokat 2-3 alkalommal érdemes megismételni (3 hetes időközzel), később elegendő évente egyszer egy emlékeztető oltás. Természetesen nem szabad megfeledkezni a fertőző légzőszervi és emésztőszervi betegségek elleni oltásokról (kombinált oltás), és kijáró cicák esetében a veszettség elleni oltásról sem.

Ki fertőzte meg a macskát?

Ha egy fiatal, fajtatiszta cica fertőződik, akkor azt, hogy a kialakult betegség visszavezethető-e a tenyészetre (illetve a gondatlan tenyésztőre), vagy sem, szintén laborvizsgálattal kell ellenőriznünk. Amennyiben a tenyészet állománya (vagy néhány egyede) FIP pozitív, és a kölyök a tenyészetből történt elhozatala óta nem találkozott fertőzött macskával, nem járt kint a szabadban, nem juthatott hozzá kóbor macskák ürülékéhez, váladékaihoz, és a család többi cicája is FIP negatív, akkor valószínűsíthető, hogy az alomból történt fertőződés.

Ezért én mindig azt tanácsolom a gazdiknak, hogy csak olyan állományból szerezzenek be kölyköt, amely garantálja a FIP és FLV mentességet. A kölyköt 9-10 hetes korban vizsgáltassák meg FIP és FLV fertőzöttségre, illetve mielőbb adassák be az említett betegségek elleni védőoltásokat.

Az egészséges kiscica a gazdi felelőssége

Alomból csak teljesen egészséges kismacskát szabad elhozni. A csipás, hasmenéses, tüsszögő kölyök nem tekinthető egészségesnek, ezért a vásárló felelőssége is, ha ilyen (beteg) állatot vásárol (elhoz). A "frissen vásárolt" állatot érdemes mielőbb állatorvosnak megmutatni (egészségvizsgálat). Értékes állatok vásárlása esetén érdemes adásvételi szerződést készíteni, amely tartalmazza a tenyésztő által biztosított garanciákat.

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 122682
Hónap: 470
Nap: 18