Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Immunhiány betegség

Világszerte elterjedt macskabetegség, amely lesoványodással, a nyirokcsomók duzzanatával és vérszegénységgel jár. Bár elhíresült neve "macska AIDS", már itt leszögezzük, hogy semmi köze az emberi HIV vírusos betegséghez. Iránta csak a macska fogékony, az ember NEM! A leukózishoz (FLV) hasonlóan a leggyakrabban a kóborló kandúrok fertőződnek. Elsősorban nyállal terjed (kandúrok marakodása), de nemi úton is fertőz. A fertőzött egyedek vírushordozókká válnak. A lappangási idő 4-6 hét. A fertőzött macskáknak nem mindegyike betegszik meg klinikai tünetekben.

Tünetek:
Lesoványodás, étvágytalanság, elesettség, szájgyulladás, fogíny gyulladás, orrhurut, kötőhártyagyulladás, hasmenés, bőrgyulladás, nyirokcsomó duzzanat.

Gyógykezelés:
A klinikai tünetekben megbetegedett állatok kezelésének prognózisa nem kedvező. A gyógykezelés tüneti, illetve a szövődmények megelőzésére szolgál (antibiotikum, gyulladáscsökkentő, roboráló szerek) és csupán az állat életének meghosszabbítása érhető el vele.

Védekezés:
Védőoltás még nem áll rendelkezésre, de a betegek már gyorstesztekkel is felismerhetőek. Tenyészetekben, állományokban a fertőzött egyedeket érdemes elkülöníteni.

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 122682
Hónap: 470
Nap: 18