Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KIKÖPTE MÁR A SZŐRLABDÁT?

A macska mosakodás közben lenyeli a szőrét. Kedvező esetben ki tudja köpni a szőrlabdát, de néha segítségre szorul.

Minden bizonnyal nem a szőrlabda teszi a hosszú szőrű macskákat oly vonzóvá gazdáik számára, de nincs mit tenni, a "kiszerelésbe" ez is beletartozik. Mit kezdjünk hát a jelentkező tünetekkel? Az alábbiak ehhez nyújtanak segítséget.

A szőrlabda, amelyet hívnak még trichobezoárnak, szőrgolyónak is, akkor alakul ki, amikor a macska a nyelvével nyalogatja, tisztogatja a bundáját és lenyeli a szőrszálakat. A szőr az emésztőrendszerében összeáll, csomóvá alakul.

Az idegen anyag jelenléte gyomor-bélrendszeri tünetekhez vezethet, különösen akkor, ha elzárja a gyomor felé tartó étel útját. A macska szervezetében előre haladó szőrgolyó székrekedést is okozhat.

Milyen tünetekkel kell számolni?

A leggyakoribb tünetek között van az öklendezés és a hányás. A macskának sok esetben sikerül ily módon megszabadulnia a szőrlabdától, de a jelenséget kísérheti még folyékony vagy más szilárd gyomortartalom távozása is.

Előfordulhat, hogy száraz köhögéshez hasonló hangot hallat ilyenkor az állat, máskor olyan hangot hallhatunk, mintha valami megakadt volna mélyen a torkában. Ezekhez társulhat a már említett székrekedés.

A tünetek kezelése

Több megoldás létezik a panaszok kezelésére, ezek közül következzen néhány:

  • Gyakori fésülés. Fésüljük rendszeresen a cica szőrét, ezzel csökkenthetjük a lenyelt szőr mennyiségét.
  • Szőrlabdaképződés elleni készítmények alkalmazása. Használhatunk olajalapú szőroldó termékeket, amelyek lazító hatásukkal segítenek a cicának kiüríteni a szőrcsomót. Ezek a termékek, amelyek a macskák számára kifejezetten kellemes ízűek, általában paszta formájában kerülnek forgalomba.
  • Egyéb trükkök szőrlabda ellen. Adhatunk a macskának olyan finomságokat, amelyek paraffinolajat tartalmaznak és ezáltal segítenek feloldani a szőrgolyót. Továbbá a legtöbb kisállateledel szaküzletben kaphatók a kifejezetten a visszatérő szőrlabdaképződési gondokkal küzdő macskáknak készült macskaeledelek. Ezek bevetése előtt mindenképpen kérjük ki az állatorvos tanácsát

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< November / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 122683
Hónap: 471
Nap: 18