Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Véleményem szerint ez is, az is! A cicák legtöbbje kifejezetten szereti a szárazeleségeket, főleg azért, mert annak ropogtatása kellemes élvezetet jelent a számukra. A rágás a fogak tisztántartása miatt is szükséges, ezért hasznos lehet minden cicával naponta egy kevéske száraz eledelt etetni még akkor is, ha egyébként házi kosztot vagy konzerveket eszik. Nem szabad azonban túlzásba vinni a száraztápok etetését, mert ez hosszútávon jelentősen megnöveli a húgyúti homok (kő) képződéssel járó betegségek előfordulásának valószínűségét (főleg a herélt kandúrokban)! Ha pénztárcánk megengedi, akkor inkább olyan száraztápokat vásároljunk, amelyek jó minőségűek és tartalmaznak ún. vizeletsavanyító adalékot is, mert ezek etetésével jelentősen csökkennek a homokképződési esélyek.

A száraztáp etetésekor mindig gondoskodni kell folyamatos vízfogyasztási lehetőségről! Sajnos azonban a legtöbb cica még így sem iszik elég folyadékot, ezért érdemes "trükköket" is bevetni: pl. öntsünk egy kevés meleg vizet a száraztápra, kevergessük egy kis ideig, majd akkor adjuk oda a cicának, ha a ráöntött víz barnásan elszíneződött. Ezt az "ízesített levet" nagyon sok cica örömmel fogyasztja el, először fellefetyeli az egészet, és csak utána eszi meg a száraztápot (amely addigra már megpuhul egy kicsit).

Adhatunk-e a macskának kutyaeledelt és csontot?

Néha-néha egy kevés kutyaeledelt kaphat a cica. Nem lesz például baja attól, ha alkalomadtán beleeszik a vele együtt tartott kutya ennivalójába. Rendszeresen (állandóan) azonban nem szabad a macskát kutyatáppal etetni, mert ennek rövidesen hiánybetegségek lesznek a következményei. A macskák kifinomult szervezete számára egy sor olyan alkotóelemet készen kell biztosítani, amit a kutyák szervezete előállít magának az alapanyagokból. A macskák igénye egyes anyagokból egészen más, mint a kutyáé. Fehérjéből például kétszer többet kell biztosítani számukra. Emiatt a kutyatápok a macskatápokhoz viszonyítva sokkal "silányabbak", hiszen nem kell mindent készen beléjük tenni. Ez a különbség az árban is meglátszik (sokan ezért is vennének inkább kutyaeledelt a cicának, hiszen úgy jóval olcsóbban jönnének ki!)

Fontos, hogy feltétlenül és rendszeresen kell adni emészthető csontféleséget, mert erre igen nagy szüksége van a saját csontozatának építéséhez, különösen akkor, ha fiatal, növendék állatról van szó, és ha házilag állítjuk össze az étrendjét! Nem mindegy persze, hogy milyen csontokat adunk neki: elsősorban a puhább, főként a csirkéből származó csontok megfelelők. A legpraktikusabb csontféleség a csirkenyak, amit eleinte apróra vágva és a húsklopfolóval összetörve adhatunk, később pedig kisebb darabokban is. Idősebb és főként a bélsárrekedésre hajlamos állatoknál azonban nem árt vigyázni, mert náluk a csontetetés következtében könnyen alakulhat ki bélsárürítési nehézség.

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 122682
Hónap: 470
Nap: 18