Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Leopard_africa.jpgA leopárd híres alkalmazkodóképességéről-tökéletesen kifejlődött érzékeinek, valamint mintázatának köszönhetően észrevétlen marad, ha kell.

Táplálék és vadászat

A leopárd általában pirkadatkor és alkonyattájt vadászik.Zsákmánya elejtésére kombinált lopakodó- és támadótechnikát alkalmaz.Olykor csendben, lesállásban lapul ugrásra készen-például egy faágon-, többnyire azonban halálos nyugalommal, alattomosan és ügyesen lopakodik közel a kiszemelt zsákmányhoz.Áldozatát úgy pusztítja el, hogy torkára üt vagy átharapja a nyakát. Gyakran vonszolja magával saját súlyának megfelelő tömegű zsákmányát egy magas fára, ahol az ágak közé akasztja.Ott van ugyanis biztonságban az olyan dögevőktől, mint a hiéna vagy a sakál.Tápláléka elfogyasztása után a leopárd rendszerint vízzel telt gödörhöz megy inni.A leopárd számos állatra vadászik: a páviánoktól, varacskosdisznóktól a közepes méretű antilopokon át a kis emlősökig és a madarakig.Egyes leopárdok olykor egy-egy zsákmányállatra specalizálódnak.

Lent: Sikeres vadászat után éppen pihen a leopárd.

http://animals.nationalgeographic.com/staticfiles/NGS/Shared/StaticFiles/animals/images/primary/leopard-sleeping-in-tree.jpg

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.tulileopard.co.za/images/photo57.jpg”.

 Szaporodás

Ha a nőstény párzásra kész, hat vagy hét napig együtt csatangol egy hímmel, amelyet ebben az időszakban a nőstény fákon hátrahagyott vizeletének szaga csalogat. Párzás után a hím visszatér területére. Sem a kölykök születésével, sem felnevelésükkel nem törődik.A kicsik rövid, háromhónapos vemhesség után jönnek a világra egy jól elrejtett vackon.A hosszabb kihordási idő korlátozná a nőstény zsákmányszerző képességét, és ennek következtében sem magát, sem pedig kicsinyét nem tudná táplálni.A kölykök születésükkor picik, segítségre szorulnak, tömegük mindössze 430-570 g. Egy elléskor hat kölyök is világra jöhet, rendszerint azonban csak egy-kettő marad meg.A zavaroskék szemek, melyek valamennyi macskaféle kölykére jellemzőek, csak kilenc nap múlva nyílnak ki.Ebben az időszakban a szőrzet pontocskái olyan sűrűn helyezkednek el egymás mellett, hogy a kis leopárd első ránézésre egyszínűnek tűnik.A kölykök rendszerint két évig maradnak anyjuknál, aki-amikor még egészen kicsik-néhány nap után új rejtekhelyre viszi őket, hogy ne váljanak az oroszlánok, hiénák vagy akár hím leopárdok áldozatává.Ebben az időszakban tanulják meg a kölykök a zsákmányszerzés és az önellátás "fortélyait".

Lent: Leopárdcsalád
http://www.origo.hu/i/0712/20071205leopard.jpg

Lent: A leopárdok 6-7 nap után párosodnak.

http://www.schefferj.ps.hu/images/Zoo/Zoo_Budapest/LeopardokParzasa_800.jpg

 Életmód

A leopárd ideje nagyrészét magányosan tölti, rendszerint jól körülhatárolt revírjén belül.Kivételt képez a párzási időszak, és amikor a nőstény a kölykeit neveli.Ha ugyanazon a területen túl sok vadászó leopárd tartózkodna, hosszú időre kipusztítanák vagy elűznék a zsákmányállatokat.Mint a macskafélék családjának más tagjai, a leopárd is vizeletével jelöli ki területe határait, egyes fákat pedig "karomjegyével" lát el.Ahol sok vad található, ott a vadászterületek is kisebbek, mint a vadban szegényebb vidékeken.A hímek rendszerint nagyobb területeket "bitorolnak", mint a nőstények, és gyakran keresztezik egy vagy több nőstény területét.

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.geographic.hu/images/napihirek/3894.jpg”.

 Fent: A leopárdok rendszerint revírjükön tartózkodnak.

Lent: A hím területe nagyobb a nőstényénél.

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.tulileopard.co.za/images/photo50.jpg”.

 Gondolta volna?

-A leopárd legszívesebben mindennap iszik, de ha kell, akár egy egész hónapig is kibírja víz nélkül.

-A leopárdokról azt tartják, hogy különösen kedvelik a kutyahúst.Sok kutyát ragadtak már magukkal a házak teraszairól.

-A leopárdok tájékozodási képessége kifejezetten jó. Egy kísérlet során egy csoport kóborló leopárdot fogtak be Nairobi külterületén, és 320 km-rel távolabb a Tsavo nemzeti parkban ismét szabadon engedték őket.Néhány héten belül visszataláltak Nairobiba.

-A leopárd akkor is képes észrevétlen maradni, amikor nemigen van lehetősége arra, hogy beleolvadjon környezetébe(pl. sziklás hegyvidéken).E képessége miatt nehezebb felfedezni, mint az oroszlánt és a tigrist.

-A "fekete párducnak" nevezett fekete leopárdot korábban külön fajnak tartották, ma azonban már igazi leopárdnak tekintik.Fekete színe ellenére foltjai halványan még mindig látszanak, és néha az is előfordul, hogy egy ellésen belül fekete és "szokványos" kölykök is születnek.

-A leopárd hallótávolsága az emberének kétszerese, látótávolsága pedig szürkületben hatszorosa.

Bár a leopárd az erdőségeket részesíti előnyben, más területeken is otthonos, legyen akár félsivatag, akár közvetlenül a hóhatár alatt elterülő, növényzet nélküli pusztaság.Szőre színe a halványsárgától a feketéig változhat.

 Élettartama: a vadonban 12 év, fogságban 20 év

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.hemmy.net/images/animals/bigcats22.jpg”.

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Július / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 120476
Hónap: 638
Nap: 11