Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Leukózis

 

 

Egyre elterjedtebb, macskás körökben még mindíg nem eléggé ismert betegség, pedig manapság a macska elhullások egyre nagyobb részéért ez a vírus okozta betegség tehető felelőssé. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a FIP-es macskák mintegy fele egyben leukózisos is, belátható, hogy egyre nagyobb jelentőségű betegségről van szó.

Vérképzőszervi daganatos megbetegedés, amely az ellenállóképesség jelentős csökkenésével is jár.

A betegség világszerte elterjedt. Elsősorban házimacskák betegsége, de vadmacskában is előfordulhat.

A vírus nyállal terjed, de vemhes állatok esetében a magzatokba is átjut. Minden korcsoport fogékony a betegségre, de leginkább a 2-4 (-8) éves állatokban kerül megállapításra. Leggyakrabban a kijáró kandúrok fertőződnek. Jellemzően nem minden fertőzött állat betegszik meg klinikai tünetekben. Jellegzetesség a látens (lappangó) fertőzöttség.

A lappangási idő 4-6 hét.

 

Tünetek:

Bágyadtság, étvágytalanság, a nyirokcsomók duzzanata. A betegek lefogynak. Hányás, hasmenés jelentkezhet, és bélvérzések is kialakulhatnak. A lép és a máj rendszerint megduzzadnak.

A csontvelő károsodása folytán vérszegénység alakul ki, daganatos elváltozás csak kb. minden 5. betegnél tapasztalható.

A betegség igen elhúzódó, lassú lefolyású lehet, melynek végén a beteg állatok elhullanak.

 

Gyógykezelés:

A klinikai tünetekben megnyilvánuló betegség gyógykezelése reménytelen. A beavatkozással csupán az állat élete hosszabbítható meg ideig-óráig. A kezelés tüneti, valamint a szövődmények megelőzését szolgálja. Ebből a célból antibiotikum, gyulladáscsökkentő adása jöhet szóba. Roboráló szerek adása is javasolt.

 

Védekezés:

Ma már megfelelő védőoltás van a betegség megelőzésére. A tenyészeteket, állományokat érdemes a betegségre szűrni, és a fertőzött egyedeket az álományból eltávolítani

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 122682
Hónap: 470
Nap: 18