Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bizonyos betegségek esetén elengedhetetlen a macskák diétáztatása. Ennek a különleges feladatnak a megvalósításához az állatorvosoknál, ill. az állatpatikákban manapság többféle diétás, speciális összetételű táp kapható.

Ezek fő jellemzője, hogy egy-egy betegség vagy probléma gyógyításában, megoldásában, de sokszor a megelőzésében játszanak igen fontos szerepet. Amire egy macska esetében leginkább szükség lehet, az a húgyúti rendszer megbetegedéseit segít megelőzni és gyógyítani.

Kevés olyan cica van, amelyiknél ne lenne majd szükség ezek használatára! A diétás macskatápokat azonban nagyon sok cica (főleg az első időben) nem nagyon hajlandó megenni, ezért azokat fokozatosan növekvő adagban, a korábban etetett ennivalóval keverve kell megismertetni velük.

A macskafű

A macskák legtöbbje üres óráiban szívesen rágcsál bizonyos füveket, különösen, ha kijárhat a kertbe. Ha jól megfigyeljük ezt a szokásukat, észrevehetjük, hogy csak bizonyos fűféléket fogyasztanak el, abból is inkább csak a friss, zsenge hajtásokat. A fűevésnek nagyon fontos élettani szerepe van, ami miatt a szobában tartott állatok számára is biztosítani kell valamilyen módon a lehetőséget, hogy friss fűhöz juthassanak. (Erre a célra a legtöbb állatkereskedésben kapható ún. "macskafű", amelyet otthon locsolgatva frissen sarjadzó füvet nevelhetünk a macskánk számára.) De miért is van ez így?

Válaszként e kérdésre két fő okot említhetünk meg. Az első a cicák alapos tisztálkodási szokásával áll összefüggésben. Bundájuk nyaldosása közben sok szőrt nyelnek le, ami a gyomorban kisebb csomókká áll össze. Ezeket a szőrcsomókat időről-időre kiöklendezik, így szabadulnak meg tőle. A fűevés ezt a folyamatot hivatott elősegíteni, könnyebbé tenni. A másik ok még ennél is egyszerűbb: bizonyos füveknek igen jó íze van, és a kifinomult ízérzésű macskának ezek rágcsálása kellemes érzetet kelt. Ez különösen igaz a macskamentának nevezett növényre, ami olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amitől a cica amolyan "virágos hangulatba" kerül. Persze sok olyan macska van, amelyik rá se néz a macskafűre, hiába nevelünk neki otthon, vagy szedünk a parkban.

Szőroldó paszták

Ma már számos olyan készítmény kapható az állatpatikákban és az állatos boltokban, amelyek rendszeres adagolásával segíthetünk a lenyelt szőr okozta problémákon. Ezek a készítmények jó ízű, a cicák legtöbbje által szívesen fogyasztott krémek, ill. paszták. A gyomorban és a belekben elfolyósítják a szőrszálakat, megakadályozzák összetapadásukat, ezáltal megakadályozzák a szőr okozta betegségek kialakulását. Különösen hosszabb szőrű cicáknál ajánlatos a használatuk.

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 122140
Hónap: 540
Nap: 19