Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit kell tudnia egy jó macskakajának? Mennyi hús legyen benne? Hogyan döntsük el, hogy melyik konzervet válasszuk? Utánajártunk!

Minden macskatulajdonos szeretne jó minőségű, egészséges és tápanyagban gazdag eledelt vásárolni kedvencének. De mi alapján lehet választani? Hogyan döntsük el, hogy a polcról leemelt konzerv jó-e vagy sem?

A reklámokban nem bízhatunk, hiszen olyan terméket is beállítanak jónak, magas tápértékűnek, amelyik sosem látott húst. Akkor mégis ki fog nekünk tanácsot adni? A legegyszerűbb, ha tájékozódunk mik azok a fontos vitaminok és ásványi anyagok, melyeket mindenképp tartalmaznia kell a macskaeledelnek és végigböngésszük a konzervek hátoldalán található címkéket.

Ha pár fontos összetevőt megjegyzünk, akkor egyszerűen kiszűrhetjük a gyenge minőséget és legközelebb már tudni fogjuk mit tegyünk a kosarunkba. De megkérdezhetjük állatorvosunkat is, ő a cica egészségi állapotának, korának megfelelő tápot fogja majd javasolni. Akinek ez sem elegendő, annak segítségére lehet a következő táblázat, amely megmutatja, hogy hányszor kell ennie és hány KJ-t kell bevinnie cicájának naponta:

Kor Etetések száma naponta Állat testtömege (kg) Táplálékfelvétel (g)  Napi Joule-szükséglet (kJ)
6 hetes korig  Az anyja táplálja      
6-8 hetes 6 0,6 150 630
3 hónapos 5 0,9 200 840
4 hónapos 4 1,2 230 970
5 hónapos 3 1,5 260 1090
6 hónapos 2 1,9 250 1220
7 hónapos 2 2,3 320 1300
8-9 hónapos 1-2 2,4 310 1260
9-10 hónapos 1-2 2,5 300 1220
10-11 1-2 2,6 300 1220
1 év - 1-2 2,7 290 1180

Húst, hússal?

Ami a gyakorlott szemet is megtévesztheti, az a konzervek csekély mennyiségű hústartalma. A macskaeledelek legtöbbször ugyanis 4-5%-os hústartalommal "büszkélkedhetnek". Feltehetjük a kérdést, hogy miért csak ennyit, hiszen a macskák húsevők. Vagy mégsem? A kérdésre a választ dr. Fodor Kinga, az Állatorvostudományi Egyetem Takarmányozási Tanszékének munkatársa adja meg:

"A macskákat valóban húsevő állatnak tekintjük, azonban helyesebb lenne a "ragadozó" kifejezést használnunk. Ugyanakkor egyik húsevő állatfaj táplálkozására sem jellemző a kizárólagos színhús evés, hiszen természetes körülmények között a prédaállataikat szőröstül bőröstül, csontostul, belestül fogyasztják el. A 4%-os hústartalom, ha figyelembe vesszük azt, hogy mindez egy 75%-os nedvességtartalmú eledelben van, akkor (visszaszámolva szárazanyagra) kb. 14-18%-os tényleges hústartalmat jelent. Ugyanakkor egy állatnak - attól függetlenül, hogy milyen életmódot folytat - nem hússzükséglete, hanem fehérjeszükséglete van.

A felnőtt, egészséges macskák nyersfehérje-szükséglete 30-35% közé tehető. Ha figyelembe vesszük, hogy a hús a macskák számára nagyon jól emészthető, biológiailag nagy értékű fehérjének számít, és ehhez még hozzáadjuk a konzervben található többi takarmány-alkotórész fehérjetartalmát is, minden bizonnyal a konzerv fehérjetartalma fedezni fogja az állat fehérjeszükségletét."

Tehát, ha a 4%-os hústartalom mellett a konzervben megtalálható a macskák számára fontos ásványi anyag- és vitamintartalom, akkor megnyugodhatunk, mert cicánk nem fog rosszul járni.

 
 

 

Profilkép



Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2017 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 113813
Hónap: 1001
Nap: 18