Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit és honnan igyon a macska?

Azt, amit szívesen elfogyaszt! Népi tévhit, hogy a macskának tejet kell adni, illetve, hogy csak a tejet issza meg. A macskának alapvetően vízre van szüksége, ha lehetséges, mindig legyen előtte egy kis tálkában. Nagyon fontos ez, főként akkor, ha szereti a száraztápot! Néha megkínálhatjuk nem zsíros húslevessel, vagy akár tejjel is. Azok a cicák, amelyek kicsi koruktól tejre voltak szoktatva, később is szívesen fogyasztják. Jó néhány cica azonban hasmenést kap a tejtől, mert a szervezete nem képes lebontani a bélben a tejcukrot, ami ott megerjed, és hasmenést okoz.

Legtöbbször egy kis tálkából szoktunk vizet adni a macskáknak, de némelyikük nagyon szívesen iszik a csöpögő csapból. Ivás közben úgy lefetyelnek, hogy kiskanál formájúra görbítik a nyelvüket, a csöpögő csapból pedig pont akkora adagokban csöpög a víz, amennyi megtölti ezt a "kiskanalat". Ez a produkció ráadásul szellemi izgalmat is okoz a cicának, mert így saját maga bukkanhat rá a vízforrásra. Emellett sok más emlőstől eltérően a macskák érzik is a víz ízét, mert külön erre a célra szolgáló ízlelőbimbókkal rendelkeznek. Így könnyen előfordulhat, hogy jobban ízlik nekik a friss csapvíz, mint az, amelyik már órák óta áll a tálkájukban.

Vitaminok, kiegészítők és taurin

Ha a macskánkat kellően változatosan, vagy nagyobbrészt kész macskaeledelekkel tápláljuk, akkor általában nincs szükség külön vitaminok adagolására. Rosszul táplált, beteg vagy betegségen átesett, lábadozó állatoknál indokolt lehet egy ideig vitaminkészítményeket adni, de ezt soha ne saját elhatározásunkból, hanem állatorvosi tanácsra tegyük! Kaphatók olyan speciális ásványianyag- és nyomelem-tartalmú vitaminos tabletták, amelyek használata egyes betegségek megelőzése céljából tartósan indokolt lehet, főleg a fiatal és az idősebb állatoknál.

A taurin egy aminosav, ami arról híres, hogy a macskák egyes szervei, szövetei (pl. a szívizomzat) számára elengedhetetlenül fontos a jelenléte. Ez az aminosav csak az állati fehérjékben található meg, különösen a halhúsban. A macska speciális anyagcseréje miatt saját maga nem képes a szintetizálására, így nagyon fontos, hogy tápláléka folyamatosan tartalmazza ezt az anyagot. Amióta ezt a tényt ismerjük, azóta az állateledeleket gyártó cégek legtöbbje ellenőrzi a macskatápok taurintartalmát, és ha szükséges, kiegészíti azt a szükséges mennyiségre. Ezzel együtt azonban számos szakkönyv és az állatorvosok egy része is azt ajánlja, hogy a cicának adjunk taurint tartalmazó táplálékkiegészítőt is.

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 122683
Hónap: 471
Nap: 18