Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Panleukopenia 

Macskás körökben ki ne hallott volna már a macska "parvoról" - szerencsére az egyre elterjedtebb védőoltásnak köszönhetően klinikai tünetekben beteg állattal már egyre ritkábban találkozhatunk.Ha a macskánk hány, hasmenése és magas láza van, igen elesett, levert, feltétlenül gondolnunk kell a panleukopeniára.

A betegség világszerte elterjedt, hazánkban is régóta ismert (1974), és jelen van.A kórokozó vírus - Parvo vírus. Bár ez a vírus rokonságban van a kutya parvo vírusával, nem ugyanarról a vírusról van szó.A vírus iránt valamennyi macskaféle, és a mosómedve is érzékeny.A vírus elsősorban a fertőzött állat bélsarával terjed, de egyéb váladékok is tartalmazhatják. Fontos, hogy nem csak közvetlen érintkezéssel, hanem ragályfogó tárgyak útján is elhurcolható a betegség. A fertőződés jellemzően szájon keresztül, esetleg belégzéssel történik.A lappangási idő 4-5 nap.

 

Tünetek:
Nagyfokú elesettség, magas (41 °C feletti) láz, hányás, hasmenés (lehet véres is), "kiszáradás". A bőr elveszti rugalmasságát, és ráncba emelve hosszú ideig úgy marad. Igen heveny esetben a fertőzött állat még azt megelőzően elpusztulhat, mielőtt a tünetek kialakulnának.

 

Gyógykezelés:
Nagyon fontos a mielőbbi folyadék pótlás (infúzió). A szövődmények megelőzése érdekében indokolt antibiotikumok adása. A betegség kezdetén hasznos lehet hiperimmun savó (szérum) adása.

 

Védekezés:
Ma már kitűnő oltóanyagok (vakcinák) állnak rendelkezésre, melyek rendszerint más kórokozók ellen (pl. macskanátha, veszettség) is védettséget adnak. Az oltatlan állatokat először 2x (2-4 hetes időközzel), majd évente emlékeztető oltásban kell részesíteni.

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 122682
Hónap: 470
Nap: 18