Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://pick4.pick.uga.edu/IM/I_RB/0000/640/Puma_concolor,I_RB13.jpg”.

A puma-másnéven hegyi oroszlán-igen alkalmazkodóképes macskaféle. Egyformán otthon érzi magát a havas hegycsúcsokon és a trópusi esőerdőben.

Táplálék és vadászat

Mint a legtöbb ragadozó, a puma is lesből támad a hajnali órákban vagy az esti szürkületben.Az olyan területeken, ahol alig jár ember, nappal is vadászni indul.A többi macskaféléhez hasonlóan  a puma is  előbb becserkészi áldozatát, majd követi, ha szükséges. Ezután a prédaállat hátára ugrik, és tőrszerűfogaival egyetlen nyakszirtharapással kioltja életét.A puma olyan erős, hogy zsákmányát a pofájába véve gyakran el is vonszolja.A pumák vadászterülete rendszerint óriási.Az egértől a jávorszarvasig gyakorlatilag mindent megtámadnak, ami az útjukba kerül.Fő táplálékukat azonban egész elterjedési területükön-csaknem 75°%-os arányban- a szarvasok és az őzek képezik. Ahol nincs szarvas, ott mindent letaglóznak, amivel elbírnak, sokszor még a háziállatokat is.A pumák, bár rendkívül jól ugranak és kitűnő rövidtávfutók, hosszú távon fáradékonyak.Ha egy állatnak sikerül kivédenie a puma első támadását, jó esélye van a túlélésre.A pumák csak ritkán osztoznak fajtársaikkal a vadászterületen, inkább kitérnek egymás elől.Általában nem kell megvédeniük territóriumukat más pumákkal szemben, és arra sem tesznek kísérletet, hogy társaik területét kirabolják.

http://content.answers.com/main/content/wp/en/5/59/Puma.jpg

Fent: A pumák hosszútávon fáradékonyak.

Szaporodás

A puma hímek territóriumai átfedésben lehetnek a nőstényekével, így tudomást szerezhetnek arról is, hogy egy nőstény mikor mutat párzási hajlandóságot.Ez az év bármelyik szakában előfordulhat, bár Észak-Amerikában általában a tél végén, a tavasz beköszöntével kölykeznek az állatok.A kéthetes párzási idény tartamára a pumák felhagynak mgszokott remeteéletükkel, közösen vadásznak és pihennek, közben többször is párzanak.A nőstény kettő-hat kölyöknek ad életet egy rejtekhelyen, melyet sziklák között vagy egy barlangban alakít ki, hogy elkerülje a betolakodókat.A születésükkor még vak kis kölykök bundája pettyezett, és ilyen is marad féléves korukig. Anyjuk három hónapig szoptatja őket, de már hathetes korukban megpróbálkoznak a húsevéssel.Jóllehet kilenchónapos korukban már képesek az önálló vadászatra, általában két évig anyjuk mellett maradnak.Az egy alomhoz tartozó kölykök ezt követően is néhány hónapig együtt maradnak még.

Lent: A pumakölykök bundája fél éves korukig pettyezett.

Kép:Mountain lion kittens.jpg

Élőhely

A puma éppoly otthonosan mozog Kanada északi, hideg erdeiben, mint az Egyesült Államok sziklahasadékos hegyvidékein vagy Brazília trópusi esőerdeiben. Argentínában a pampákon él, elterjedési területe egészen Dél-Amerika legdélibb csücskéig terjed. Találkozhatunk pumával a tengerszint magasságában és 4500 méteres hegyeken is.A párzási időszakon kívül a pumák inkább különböző barlangokban, sziklahasadékokban, növényzettel sűrűn benőtt területeken élnek, mint állandó lakóhelyen.Bár ezek a mozgékony nagymacskák nyilvánvalóan jól alkalmazkodtak a szélsőséges időjáráshoz, telente ők is elhagyják a magashegységet, hogy kövessék a szarvasokat és a többi zsákmányállatot.

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Puma_10.jpg”.

Fent: A puma Argentína pampáin is megél.

Lent: A puma havas sziklákon is jól mozog.

http://www.exzooberance.com/virtual%20zoo/they%20walk/puma/Puma%2042028.jpg

 Gondolta vonla?

-A puma elterjedési területe nagyobb, mint bármely más emlősállaté a nyugati félteken.

-A pumák testnagysága életterüktől függően jelentősen különbözik egymástól.A legkisebb pumák a trópusokon élnek.

-A farkasok elől a pumák többnyire felmenekülnek egy fára.

A hosszú és karcsú puma nagyon erős állat:képes egyetlen csapással vagy harapással a földre teríteni az olyan nagytermetű zsákmányállatokat is, mint a szarvas.Jellemző színe a barnásvörös, de más színváltozata is ismert.Patagóniában általában vörös vagy ezüstszürke színezetű.

Élettartam: 18 évig is elél

http://www.exzooberance.com/virtual%20zoo/they%20walk/puma/Puma%2042031.jpg

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Január / 2018 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 118159
Hónap: 553
Nap: 20