Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/Felis_margarita.jpg”.

A sivatagi macska a megközelíthetetlen hegyek és sivatagok lakója.Széles,lapos pofája és nagy füle miatt olyan,mintha a házimacska karikatúrája volna.

Táplálék és vadászat

A sivatagi macska tápláléka főleg kisebb rágcsálóból áll. Elsősorban futóegereket,valamint ugróegereket és pocokféléket fogyaszt.Ezen kívül kisebb madarakra,gyíkokra és nagyobb rovarokra,például sáskákra is vadászik.Sötétedéskor a macska előjön odújából vagy lejön a szikláról,aho pihent,és vadászni indul.Csakúgy,mint a többi macska,lesben várakozik zsákmányára,eközben éles látására és jó hallására hagyatkozik.Mozdulatlanúl bújik meg fedezékében,a fülét hegyez,és a megfelelő pillanatban meglepetésszerűen veti rá magát áldozatára.Zsákmányát úgy öli meg,hogy nyakánál átharapja és erősen rázza,amikor pedig elpusztult,éles rágó- és szemfogaival szétszaggatja.Az éjszaka nagy részét territóriumán fel-alá járva,táplálékkereséssel tölti.Ha olyan redményesen vadászik,hogy sikerül jóllaknia,a következő éjszakákon nem kell vadásznia.Úgy tűnik,hogy állandó vízfelvétel nélkül is megél,mivel folyadékigényét a táplálékával kitudja elégíteni.

 

Fent:Éjjel cserkészi be a zsákmányt.

Szaporodás

A sivatagi macska párzási kiáltása az állat méretéhez képest feltűnően hangos.E hangos kiáltásokra valószínűleg azért van szükség,mert az állományok ritkák,s így nehezebb a párkeresés.A sivatagi macska szaporodási időszaka március-áprilisra esik;két hónappal később a nőstény 2-5 utódot hoz a világra.Ha a nőstény odúban él,ott ellik,de a kölykök gyakran egy-egy sziklahasadékban látják meg a napvilágot. Születésükkor a kcisinyek még vakok,de már van szőrük,és tömegük 50-60 gramm.A szemük körülbelül két hét múlva nyílik ki.Ahogy növekednek,sötét mintájú bundájuk egyre jobban kihalványodik.A kölykök csak mintegy három hét elteltével merészkednek ki az odúból vagy a sziklahasadékból.Körülbelül öthetes korukban vesznek magukhoz először szilárd táplálékot. Három-négy hónapos korukra önállóvá válnak.Az anya általában egyedül neveli fel kölykeit.Ha ellenség közeledik,dühödten védi kicsinyeit:meggörbíti hátát és nagyokat fúj,karmaival pedig csapkod.

Lent:A sivatagi macska gyakran pihen sziklahasadékokban.

Kép:Sand cat (Cincinnati Zoo).jpg
Élőhely

A sivatagi macska sziklás területeken is előfordul,de legkedveltebb élőhelye a homoksivatag,ahol könnyen tud odút ásni magának.Alkalmanként egy-egy rágcsáló vagy sivatagi sün elhagyott kotorékába költözik be.Ha az építmény nem elég nagy,legalább 15-20 centiméter szélesre tágítja.A sivatagi macska legszívesebben lejtős terepen építi odúját.Az odú mélysége elérheti a másfél métert is.Bejáratát néha ágakkal és levelekkel rakja ki. A sziklásabb területeken csupán a talpán lévő párnák nyújtanak neki védelmet;a csupasz sziklákon és köveken összegömbölyödik.A sivatagi macska éjjelente mintegy 8 négyzetkilóméternyi területet jár be. Állományai a földterületek mezőgazdasági hasznosítása miatt-különösen Izraelben- tovább csökkennek.A sivatagi macska állománya Pakisztánban már valószínűleg teljesen kipusztult.

Gondolta volna?

-A sivatagi macska nem a legkisebb vadmacska Afrikában.A vele rokon feketelábú macska,amely fekete talpáról kapta nevét,csupán 37-50 cm hosszú.

-A sivatagi macska fajnevét(margarita)a francia Margueritte tábornokról kapta.A kutató 1885-ben expedíciót indított a Szaharába;ő az első európai,akinek sikerült sivatagi macskát befognia Líbia és Algéria határán.Ezáltal kínálkozott először lehetőség a faj tudományos vizsgálatára.

-A világ állatkertjeiben alig egy tucat sivatagi macska él,és mindannyian egy pártól származnak,ezért nagy a beltenyészet veszélye.

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.allatkertveszprem.hu/Tervek%2001cucca/felis%20margarita.jpg”.

Fent:A sivatagi macska kedves külseje megtévesztő, hiszen rámenős vadász.

A sivatagi macskát első pillantásra házimacskának is vélhetnénk; mindazonáltal tömzsibb a teste és rövidebb a lába.Szőrrel vastagon borított talpán biztosan áll a puha talajon,s a párna védi a sziklák perzselésétől is. Mélyen ülő fülének köszönhetően jól eltud rejtőzni,miközben zsákmányra les.

Lent:Szőrrel vastagon borított talpán biztosan áll a puha talajon.


Kép:Chat des sables.jpg


 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 122683
Hónap: 471
Nap: 18