Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szervál az afrikai szabad sztyeppék karcsú, kecses ragadozója.Nagyon ügyes vadász:odalopozik áldozatához és ráveti magát, vagy lesben várakozik.

Táplálék és vadászat

 A szervál rendszerint szürkülettől késő éjszakáig vadászik.Olyan területeken azonban, ahol zsákmányállatai nappali életmódot folytatnak, gyakran előfordul, hogy nappal is nekivág.Ahol emberek élnek és földműveléssel foglalkoznak, a szervál kizárólag éjjel megy vadászni.A szervál egy "cserkészés" alkalmával általában három-négy kilométert tesz meg.Zsákmánya túlnyomó részben rágcsálókból áll, de megeszik más emlősöket is, például nyulakat, szirtiborz-féléket és kistermetű antilopféléket, mint az apró fakóantilop és a bóbitás antilop.A szervál gyöngytyúk-méretű vagy annál kisebb madarakat is elkap.Békák és gyíkok is prédájává válhatnak.Ha olyan kedve van, akár rovarokat, például termeszeket és szöcskéket is fog magának, és néha növényi táplálékot-friss füvet és gyümölcsöket-is fogyaszt.A szerválnak több különböző vadásztechnikája van.Néha lesben áll, úgy vár a közeledő zsákmányra, máskor fedezékében, lopva közelíti meg áldozatát, és az utolsó métereken váratlanul támad:sprintelve ront rá.A legjelemzőbb rá mégis az a vadászmód, hogy magas fűben, lopakodik, miközben a legkisebb zajra is felfigyel, azután egy nagy ívű ugrással áldozatára veti magát.

http://www.schefferj.ps.hu/images/Zoo/Zoo_Budapest/2007_Szerval_800.jpg

Fent: A szervál reggel és késő délután mászkál, a nap többi részében elbújik a hőség elől.

Szaporodás

A párzási időszak területenként nagyon eltérő lehet. A nőstény néha két utódot is ellik egy évben.A párzásra kész nőstény egy hangos kiáltással ("méáoá") csalogatja magához a hímet.A kicsinyek tíz hét alatt fejlődnek ki anyjuk testében.Egy eldugott, száraz levelekkel bélelt helyen jönnek a világra.Születésükkör a kölykök nagyon kicsik, vakok és gyámoltalanok. Anyjuk hét hónapig szoptatja őket, ezalatt megtanítja őket arra, hogyan gondoskodjanak magukról a későbbiekben, amikor önálló életet élnek.

Lent: Anya a kicsinyével.

Kép:Servals Thoiry 19801.jpg

 Életmód

 Bár a szervál Afrikában, a Szaharától délre igen elterjedt, állományának sűrűsége általában csekély. Annak ellenére, hogy főképpen a szavannák lakója, magasan fekvő mocsaras területeken, bambuszerdőkben, sőt, olyan helyeken is előfordul, ahol az esőerdőt utak szelik át.A nagyon száraz vidékeket elkerüli, leginkább a vízközeli, sűrű növényzetet kedveli.Gyakran bóklászik mocsaras terepeken, ahol hosszú lábának köszönhetően nem süllyed el.A szervál jól mászik és jól úszik, idejének legnagyobb részét azonban a földön tölti;ott pihen, illetve vadászik.Jó sprinter, és ha megijed nagy ugrásokkal menekül a fűben.Mint minden kisebb testű macskaféle, a szervál is magányosan él, és saját revírje van, amelynek határait megjelöli vizeletével.A kölykök egy ideig anyjuk revírjén maradnak, aki azonban később elüldözi őket onnan.Gyakran nehéz terepeken kell nagy távolságokat megtenniük, mielőtt saját revírjüket kijelölnék.Ha egy szervál letelepszik egy helyen, ahhoz éveken át ragaszkodik.Az egymás közötti viszályokat az állatok fenyegető mozdulatokkal és hangos kiáltásokkal intézik el.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/Serengeti_Serval.jpg

Fent: A szervál vizeletével jelöli ki revírje határát.

Gondolta volna?

-Néhány egyed bundáját nagyon apró pöttyök borítják; korábban ezeket az állatokat külön fajnak tartották (L. servalinus), de ugyanabban az alomban "normál" mintázatú kölykökkel fordulnak elő.

-Kelet-Afrika magasan fekvő területein, például a kenyai  Aberdare-hegységben tisztán fekete szerválok is vannak.

-A szervál akár három méter magasra is fel tud ugrani, ha elakar kapni egy madarat.

Hosszú lábaival, keskeny fejével, kecses testfelépítésével és nagy fülével a szervál az egyik legszebb és legfeltűnöbb kis termetű macskaféle.Erőben és kitartásban nagyobb termetű rokonai túltesznek ugyan rajta, de gyorsan és ügyesen mozog.

Élettartam: a legmagasabb mért kor 19 év és 9 hónap

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.zoobudapest.com/news/2001febr/szerval.jpg”.

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 122140
Hónap: 540
Nap: 17